HAAS Flits 1

Met deze eerste HAAS Flits wil ik jullie meer vertellen over mijn “kindje”, HAAS.

Wat heeft 2020 HAAS gebracht?

Ik kan een lang verhaal gaan vertellen, maar eigenlijk is in 2020 het idee voor HAAS ontstaan en verder uitgewerkt. Nadat ik in mei 2016 tijdens het mountainbiken een onfortuinlijke val maakte en daar een incomplete C4-dwarslaesie aan over heb gehouden, moest ik zoeken naar een manier om “mijn” sporten in aangepaste vorm te kunnen gaan beoefenen. Effectief betekent mijn dwarslaesie voor mij dat ik niet rolstoel gebonden ben, maar wel dat ik een beperkte arm- en beenfunctie heb. Oftewel… “Zoals ik mij vroeger kon bewegen kan ik nu niet meer, dat gaat nu anders. Ook het beoefenen van sporten gaat nu nog wel, maar ook dat gaat anders. Na een lange zoektocht heb ik weer geleerd om aangepast te skiën, snowboarden en mountainbiken. Watersporten staat nog op mijn wensenlijst.”

Deze persoonlijke zoektocht heeft geleid tot de wil om anderen te laten zien dat er meer is dan de reguliere aangepaste sport en dat je niet in je eentje de weg hoeft te vinden. Samen op weg, samen sporten, maar ook samen “chillen”, van elkaar leren en elkaar uitdagen… dat wil ik bereiken met HAAS.

HAAS is een afgeleide van Huis van Aangepaste Actie Sporten, in het Nederlands, of lekker internationaal… House of Adaptive Action Sports. Er is dus een achterliggende gedachte, maar het bekt ook gewoon lekker en daarom heb ik het over HAAS.

HAAS is een tweede (t)huis voor de HAAS community. Het huis wil voor de community zowel virtueel, alsook fysiek een ontmoetingsplek bieden om te helpen de weg te vinden buiten de gangbare (sport-)paden, elkaar te inspireren en van elkaar te leren, maar vooral door SAMEN op te trekken. Door samen uitdagende actiesporten te beoefenen, het geluk weer te vinden en grenzen te kunnen verleggen. Anderen en zichzelf laten zien wat er mogelijk is… en dat is meer dan iedereen denkt.

Oftewel grootse plannen die verwezenlijkt moeten worden. Een hele uitdaging, maar ook een uitdaging die ik aan ben gegaan.

Maar 2020 heeft nog meer gebracht en dat weten we allemaal maar al te goed. Het jaar 2020 bracht uiteraard het Corona-virus en alle gevolgen van dien, maar zoals iemand anders mooi zingt… “We moeten door, met het hoofd omhoog” Tabee 2020 en we zien elkaar weer, volgend jaar.

Overpeinzingen voor 2021…

Dat overpeinzen klinkt allemaal wat zwaarder dan het is, maar uiteraard heb ik de afgelopen periode veel nagedacht over hoe nu verder. Ik merk dat de strengere Lock-down sinds 19 december 2020, met alle maatregelen, wel impact op mijzelf heeft. Ik, net als eenieder ander, vraag mij toch wel af wat de toekomst gaat brengen en wanneer het weer “normaal” gaat worden. Oftewel de vragen die iedereen heeft gesteld de afgelopen periode en waarschijnlijk blijven we nog wel even met deze vragen lopen, althans de antwoorden blijven nog ietwat open.

Uiteraard roept ook HAAS in de huidige omstandigheden vragen op, met als grote vraag “Gaat HAAS er nog wel komen?” en ik kan daar een duidelijk antwoord op geven, namelijk dat HAAS er zeker gaat komen en dat het voor mij alleen maar duidelijker is geworden dat HAAS er moet komen. Daarom 5 x Ja… Ja, ook HAAS zou getroffen worden door de huidige maatregelen, want:

  • Het huis is een ontmoetingsplaats (voor meer dan 1 huishouden), maar het virtuele huis biedt kansen;
  • De 1,5 meter zou niet altijd gewaarborgd kunnen worden, aangezien de aangepaste sporter regelmatig wat hulp kan nodig hebben en vragen;
  • De sporters vaak vallen binnen de risicogroep voor de Covid-besmetting & – Het sporten in groepsverband onder de maatregelen niet mogelijk is.
  • Ja, ook aangepaste sporters bouwen meer weerstand op door te sporten.
  • Ja, mensen met een beperking sporten minder dan anderen en die kloof moet niet groter worden.
  • Ja, ook aangepaste sporters willen samen uitdagende(re) sporten beoefenen.
  • Ja, ik wil samen met anderen laten zien wat er mogelijk is en plezier hebben in wat ik doe.

Daarom ga ik ook gewoon door met het bouwen van dit huis. Over hoe ik dat doe en ga doen wil ik jullie in de volgende nieuwsbrief meer over vertellen, maar ik ga jullie toch alvast een eerste inkijkje geven.

In december heb ik een voorlopige website gemaakt, namelijk www.haas-sport.nl en deze website zal ik verder opzetten en updaten, zodat ik daar het virtuele Huis van Aangepaste Actie Sporten kan opbouwen. Het is dus ook de bedoeling dat de HAAS community elkaar daar virtueel kan ontmoeten en chillen. Als het dan even moeilijk gaat in real life, dan kan het in ieder geval daar. Dus neem gerust alvast een kijkje in het digitale huis, maar vergeet niet dat het nog in de steigers staat… en tips & tricks zijn welkom.

Ik ben een samenwerking aangegaan met de Hogeschool Rotterdam, studierichting Sport Marketing & Management. Studenten in het derde studiejaar van deze opleiding gaan 3 maanden aan de slag met een praktijkopdracht. In een projectgroep van maximaal vijf studenten pakken zij een marketingvraagstuk beet. De studenten lossen een marketingvraagstuk op aan de hand van design thinking en de theorie van de Double Diamond. Dit houdt in dat de studenten aan de hand van een vraagstuk onderzoek doen, het vraagstuk aanscherpen, oplossingen bedenken, deze oplossingen uit te gaan werken, testen en uitkomsten daarvan implementeren.

Ik heb een onderzoeksvraag geformuleerd en aangeboden bij het docententeam van de opleiding. De komende 3 maanden zal ik dus ondersteuning van deze projectgroep gaan krijgen bij het bouwen van het huis.

Dit project, genaamd “The Finals”, gaat deze week starten en ook daar zal ik jullie over op de hoogte houden.

Graag ontmoet ik jou en anderen in onze HAAS community – met een maandelijkse HAAS Flits en/of actieve nieuwswaarde houd ik jullie op de hoogte.

Met een sportieve groet,

Erik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.